Obținerea dreptului de muncă pentru extracomunitari este dificilă. Rapid București întâmpină obstacole în aducerea jucătorilor din afara UE

Procedura de obținere a dreptului de muncă pentru cetățenii extracomunitari în România este considerată complicată și îndelungată, conform declarațiilor unui fost internațional: „Există un inconvenient vis-a-vis de extracomunitari. El este camerunez şi demersul pentru obținerea dreptului de muncă este anevoios şi lung. Durează cam două luni pentru a fi obţinut permisul de muncă. Vom vedea ce se va întâmpla, dar noi suntem optimiști.”

O situație similară este preconizată și pentru atacantul gabonez Aaron Boupendza, în vârstă de 28 de ani, pe care clubul Rapid București dorește să-l aducă în Giulești, după ce acesta fusese anunțat la clubul egiptean Zamalek. Clubul Rapid s-a confruntat cu dificultăți similare în cazul altor jucători extracomunitari, cum ar fi atacantul kosovar Albion Rrahmani, care a semnat cu echipa în august 2023, dar nu a putut debuta decât în septembrie din cauza întârzierilor în obținerea documentelor necesare.

Conform noilor reglementări, începând cu 15 iulie 2024, programările pentru obținerea documentelor de muncă și ședere se pot face doar online, eliminând posibilitatea de a se prezenta direct la ghișeu pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Acum, cei interesați trebuie să acceseze site-ul IGI pentru a obține o programare la prima dată disponibilă.

Surse din cadrul sistemului de imigrație, citate de www.gsp.ro, explică faptul că „sistemul online este asaltat de cererea extrem de mare a persoanelor extracomunitare care vor să vină să muncească la noi. Și nu face nicio diferență între categorii.

Adică o persoană care vine să lucreze, în construcții sau la o companie, are același statut ca și sportivii profesioniști. De aceea, „coada” este foarte lungă și se poate ajunge la situații ca documentele să fie finalizate chiar și dincolo de două luni”.

Obținerea dreptului de muncă presupune întâi obținerea unei vize de ședere, valabile 90 de zile, timp în care poate fi emis și permisul de muncă. Această viză permite unui jucător să evolueze în fotbalul profesionist din România. În cazul fotbaliștilor amatori sau al celor veniți doar pentru probe, aceștia pot juca dacă obțin o viză pentru activități sportive de la ambasadele României din țările de proveniență, pe baza unui contract încheiat cu un club românesc. Această viză este valabilă 180 de zile, perioadă în care poate fi obținut permisul de muncă.